Datorer & IT

Vem sysslar med IT

IT – informationsteknik eller informationsteknologi – finns överallt. Den är involverad i alla delar av vårt samhälle och har satt sin prägel på i princip allting som vi människor gör. Detta gäller oavsett vad du har som sysselsättning eller vilka intressen som du har. IT är nämligen precis lika viktigt om du ska bygga hemsidor för massörer i Stockholm som om du ska driva e-butik i Kiruna eller erbjuda konsulttjänster i Malmö. För i grund och botten handlar IT om hur människor kommunicerar med varandra på ett eller annat sätt och ju mer teknologiserade vi blir desto mer information utbyter vi på detta sätt. På Lunds universitet beskrivs IT på det här konkreta sättet:

Ämnet informationsteknologi handlar om att utveckla nya möjligheter att överföra och hantera information.

Vad menas med information?

Informationen som överförs och hanteras inom IT är varierad. Det kan handla om vardagliga saker såsom att skicka mejl och meddelanden eller bilder, filmer och musik till varandra. Det kan också handla om hur hela webbsajter hanteras eller hur kryptovalutor såsom Bitcoin köps, säljs och distribueras. Ett klassiskt telefonsamtal faller inom ramarna för hantering av information och det gör även videosamtal över nätet.

Vem sysslar med IT?

Det är en spännande tid som vi lever i. Tekniken blir allt mer avancerad, nya produkter utvecklas hela tiden och allting går i en rasande fart. Av den anledningen finns det ett enormt utbud av företag – stora som små – som jobbar med IT på ett eller annat sätt. En del bygger robotar, andra utvecklar nya varianter av internet medan en tredje grupp fokuserar på att bygger datorer, mobiltelefoner och liknande.

De tre största IT-bolagen i världen är:

  • Apple
  • Samsung
  • Amazon

Här är både Apple och Amazon är amerikanska bolag medan Samsung är sydkoreanskt. Om listan utökas så fortsätter USA att vara det klart dominerande landet inom IT med företag såsom Microsoft, Alphabet, Intel, IBM, Dell och Cisco Systems men där finns även andra länder representerade. Exempelvis syns Foxconn från Taiwan, Huawei från Kina liksom Hitachi och Panasonic från Japan.

Hur utvecklas IT?

Med det sagt ska det nämnas att det inte alls krävs någon koncern med miljoner på bankkontot för att utveckla IT. I själva verket handlar att utveckla IT och IT-produkter väldigt mycket om skaparglädje och därmed är det många som har IT som hobby som är med och bidrar till utvecklingen. Kanske blir du förvånad när du inser hur många av dagens marknadsledande IT-produkter som startade hemma i någons garage eller i en liten studentlya någonstans i världen. Amazon är ett sådant exempel och likaså är både Microsoft och Apple.

Det behövs således inte särskilt mycket för att följa med i IT-boomen. Det underlättar om du faktiskt gillar att bygga och utveckla saker samt bär på en ständig nyfikenhet. Ännu bättre blir det om du har viss fallenhet för det du gör. Sen hjälper det naturligtvis att ha vissa kunskaper i ämnen såsom matematik, fysik och programmering men för övrigt finns inga särskilda krav. Förhoppningsvis kan du hitta lite inspiration inför dina framtida IT-drömmar på den här IT-bloggen.